Reittiopas uudistuu reaaliaikaiseksi mobiiliavaimeksi kaupunkiin – uuden Reittioppaan betaversio on nyt julki

HSL:n rakastettu Reittiopas uudistuu ja tuo reaaliaikaisesti toimivan mobiilimatkaoppaan Helsingin seudun asukkaiden taskuun. Uudesta Reittioppaasta julkaistiin tänä aamuna betaversio, joka tarjoaa käyttäjille yhdellä silmäyksellä muun muassa lähimpien pysäkkien kaikki lähdöt ja reaaliaikaisen tiedon kaupunkipyörien saatavuudesta. Reittiopas on uudistettu palvelemaan erityisen hyvin kaupungilla liikkuvia mobiilikäyttäjiä. Palvelu toimii hyvin kaikilla päätelaitteilla.

Uuden Reittioppaan avoin lähdekoodi luovutettiin tänään torstaina 16.6. kello 9.30 liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille Pohjoismaisen paikallisliikennekonferenssin avajaisissa Finlandia-talolla.

Uuden Reittioppaan kokeiluversiota voi alkaa käyttää osoitteessa beta.reittiopas.fi.

Palvelun kehitystyö jatkuu tiiviisti koko loppuvuoden, ja uusi Reittiopas valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Uusi Reittiopas yhdistää kaikki kulkumuodot metroista ja ratikoista busseihin ja henkilöautoihin. Käyttäjä voi helposti valita esimerkiksi, mitä kulkuneuvoja hän haluaa suosia ja mitkä ovat hänen suosikkipysäkkinsä: niiden lähdöt näkee yhdellä vilkaisulla.

Ensi syksynä, kun kaikkiin HSL:n liikennevälineisiin on asennettu uudet informaatiolaitteet, Reittiopas kertoo reaaliaikaisesti, mitä liikenteessä tapahtuu.

”Uusi Reittiopas pitää huolen kaupunkilaisista: se suodattaa pois liikenteen häiriöt ja opastaa kulkijan reaaliaikaisesti nopeimmalle reitille. Turha odottelu on historiaa”, sanoo Reittioppaan uudistusta vetävä projektipäällikkö Petro Tamminen HSL:stä.

Uuden Reittioppaan uudistusta on tehty yhteistyössä Liikenneviraston kanssa. Palvelun ytimestä löytyvät Helsingin seudun lisäksi reitit koko Suomeen: Rekolasta Rovaniemelle ja Kaivopuistosta Utsjoen Kevolle. Turussa kuljetaan pian Reittioppaan viitoittamia teitä, ja Waltti-matkakorttijärjestelmässä mukana olevat kaupungit – esimerkiksi Joensuu – ovat kiinnostuneita liittymään mukaan.

Uusi Reittiopas tarjoaa toimivan alustan uusille digitaalisille palveluille. Reittiopasta on uudistettu avoimesti, avoimen lähdekoodin periaatteilla ja avoimissa rajapinnoissa. Mikä tahansa yksityinen tai julkinen toimija voi ottaa lähdekoodin ja rajapinnat käyttöönsä. Reittioppaan avoin lähdekoodi tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden hyödyntää rajattomasti joukkoliikennetietoa uusissa digitaalisissa liikkumisen palveluissa.

Uudesta Reittioppaasta ovat innostuneet jo useat liikkuminen palveluna eli MaaS-toimijat (Mobility as a Service). Reittioppaan alusta on houkutellut myös kansainvälisiä toimijoita mukaan liikkumisen digipalvelujen kehitykseen. Reittioppaan alusta on otettu käyttöön muun muassa Norjassa. Kiinnostuneita kehittäjiä on ympäri Eurooppaa.

”Uusi Reittiopas on kansainvälisestikin kova juttu ja täyttä A-luokkaa: avointa lähdekoodia, avoimia rajapintoja, avointa dataa ja avointa innostunutta yhdessä tekemistä”, sanoo ryhmäpäällikkö Kerkko Vanhanen HSL:stä.

Uutta Reittiopasta esitellään tällä viikolla Pohjoismaisessa Paikallisliikennekonferenssissa Helsingissä. Konferenssissa esitellään myös muita uusimpia mobiili-, digi- ja liikenneratkaisuja pohjoismaisista kaupungeista. Suomen paikallisliikenneliiton, HSL:n ja Helsingin kaupungin järjestämään tapahtumaan saapuu noin 500 joukkoliikenteen asiantuntijaa ja päättäjää.

Yksi pääpuhujista on Sir Brian Souter – kansainvälisen Stagecoach Groupin hallituksen puheenjohtaja ja Onnibussin osakas. Hän puhuu torstaina kello 15.30 Finlandia-talolla aiheesta Market oriented traffic services – How to increase the number of passengers?

”On hienoa, että kokoonnumme säännöllisesti yhteen vaihtamaan tietoja ja osaamista joukkoliikenteen hyvistä käytännöistä ja tulevaisuuden ratkaisuista”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.Uusi Reittiopas