HSL:n hallitus hyväksyi sopimusmallin matkaketjuyhteistyöstä

HSL voi sopia MaaS-toimijoiden kanssa joukkoliikenteen tarjoamisesta osana matkaketjuyrityksen palvelua

HSL:n hallitus hyväksyi tiistaina sopimusmallin, jolla HSL ja MaaS (Mobility as a Service, liikkuminen palveluna) -toimijat voivat sopia yhteistyöstä. Sopimuksella HSL ja matkaketjua tarjoavat yritykset sopivat ehdoista, joilla HSL:n joukkoliikennettä voidaan tarjota osana matkaketjuyrityksen palvelua.

HSL:n ja yritysten välisessä yhteistyössä HSL-alueen matkalippuna on älypuhelimeen ladattava HSL:n mobiilikertalippu. Liikkumista palveluna tarjoava yritys voi tehdä HSL:n kanssa sopimuksen, jossa mobiililipun voi ostaa HSL:n matkustusalueille matkaketjuyrityksen kautta. 

”Sopimuksen solmimalla yritys voi integroida mobiililippumme omaan sovellukseensa. HSL tarjoaa myös avoimien rajapintojen kautta maksutta kaikkien toimijoiden käyttöön joukkoliikenteen suunnitellut ja reaaliaikaiset aikataulu- ja reittitiedot sekä häiriöinformaation”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

MaaS-ajattelun (Mobility as a Service) perustana on erilaisten matkojen ja kulkumuotojen yhdistely palveluntarjoajasta riippumatta. Digitaalisuus on palvelun ydin ja palvelusta maksetaan yhdellä sovelluksella. Eduskunnassa käsiteltävänä oleva liikennelakien kokonaisuudistus Liikennekaari mahdollistaa matkojen yhdistelyn uudella tavalla. Lakiuudistuksessa esitetään myös liikennepalvelujen tarjoajalle velvoitetta avata tiedot avoimeen rajapintaan.

”HSL:ssä olemme jo avanneet datat ja rajapinnat kaikkien käyttöön. Ensi kevään aikana tarkastelemme vielä perinpohjaisesti HSL:n roolia muuttuvissa liikennepalveluissa”, Rihtniemi sanoo.

Tiedot ja ohjeet HSL:n rajapintojen käyttöön ovat tarjolla osoitteessa dev.hsl.fi ja Digitransit-palvelualustan kautta: www.digitransit.fi.