HSL:n uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä käyttöön 2016

Helsingin seudun joukkoliikenteen uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän käyttöönotto on alkanut. Uusi myyntijärjestelmä otettiin käyttöön palvelupisteissä maaliskuun lopussa. Matkakortinlukijat ja lippuautomaatit uudistuvat kevään ja kesän aikana, ja uusi informaatiojärjestelmä otetaan käyttöön syksyllä. Uudistus tuo merkittävää helpotusta matkustajien arkeen: ajantasaista matkustajainformaatiota sekä helppokäyttöiset laitteet.

Koekäyttö alkaa huhtikuun alussa              

Uudet laitteet esittäytyvät matkustajille huhtikuun alussa, kun koekäyttö Åbergin Linjan busseissa alkaa. Koekäyttö laajenee huhtikuun aikana Espoon linjoille 16, 16 A ja 16 B sekä seutulinjoille 105 ja 565. Huhtikuussa uusia laitteita koekäytetään myös muutamassa raitiovaunussa ja junassa. Koekäytön aikana järjestelmän toimivuutta testataan ja siihen tehdään vielä korjauksia ja tarvittavia muutoksia ennen laajamittaisten asennusten aloittamista toukokuussa.

Busseihin asennetaan uusien matkakortinlukijoiden lisäksi kuljettajan laitteet, seuraavan pysäkin näytöt sekä myöhemmin tänä vuonna turvanappi. Laitteisto asennetaan yhteensä 1 500 HSL-alueen bussiin, raitiovaunuun ja junaan. Asennukset kestävät vuoden 2016 loppuun saakka.

Ajantasaista tietoa ennen matkaa ja matkan aikana

”Jatkossa matkustajat saavat reaaliaikaista tietoa liikennevälineiden kulusta ennen matkaa ja matkan aikana. Tietoa on tarjolla pysäkki-, asema- ja terminaalinäytöillä sekä syksyllä 2016 käyttöön otettavassa uudessa Reittioppaassa. Koko HSL-liikenne saadaan reaaliaikaisen kulkutiedon piiriin”, Suvi Rihtniemi summaa uudistuksen hyötyjä.

Matkustajat saavat tiedon seuraavasta pysäkistä kuulutuksien ja busseihin asennettavien näyttöjen kautta. Myöhemmin niissä voidaan esittää myös tietoa poikkeusreiteistä sekä muita matkustajatiedotteita. Lisäksi bussien ja varikoiden välille tulee viestintäjärjestelmä, joka mahdollistaa hätäviestit ja ajantasaisen tiedon välittämisen kuljettajille.

Uuden järjestelmän ansiosta joukkoliikenteen luotettavuus ja sujuvuus paranevat, kun koko HSL:n bussi- ja raitiovaunuliikenne siirtyy liikennevaloetuuksien piiriin. Uudistus mahdollistaa myös kauan toivotun nettimyynnin eli arvon ja kauden lataamisen matkakortille verkossa. Nettimyynti voidaan aloittaa kaikkien laitteiden uusimisen ja korttien vaihdon jälkeen vuonna 2017.

Uutta kortinlukijaa voi kokeilla ennakkoon netissä

HSL avaa 31.3. uudistuksesta kertovan laajan tietopaketin osoitteessa www.hsl.fi/uudetlaitteet. Sivustolla voi harjoitella uuden matkakortinlukijan käyttöä.

Nykyinen matkakortti kelpaa myös uusilla lukijoilla. Matkakorttien vaihto alkaa loppuvuonna 2016 sen jälkeen, kun kaikki kortinlukijat on uusittu.

Infografiikka, reaaliaikainen informaatio