Kertalippujen hinta ei nouse, kausi- ja arvolippuihin tulee korotuksia

HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnat nousevat vuoden 2017 alussa keskimäärin 4,1 prosenttia. Korotuksia tulee kausi- ja arvolippujen sekä vuorokausilippujen hintoihin. Mobiililipun ja muiden kertalippujen hinnat eivät nouse.

Kausilippujen hinnat nousevat keskimäärin 4,2 %. Esimerkiksi yhden vyöhykkeen matkoilla – vaikkapa Helsingissä tai Vantaalla – kelpaava, 30 päivän aikuisten kausilippu maksaa ensi vuonna 54,70 euroa eli hinta nousee 2,30 eurolla. Vastaavan seutulipun hinta nousee 4,10 euroa, uusi hinta on 106,50 euroa. Koko HSL-alueella kelpaava lähiseutu 3 -lippu 30 päiväksi maksaa ensi vuonna 158,40 euroa, eli hinta nousee 6,10 eurolla.
 
HSL:n kausilipulla matkustaminen on edelleen edullista. Kun laskee esimerkiksi työmatkojen kustannuksia ja jakaa 30 päivän kausilipun hinnan keskimääräisellä työmatkojen määrällä eli 44:lla, tulee aikuisen yhden työmatkan hinnaksi seutulipulla 2,42 euroa ja yhden vyöhykkeen matkoilla 1,24 euroa. Mitä enemmän kausilipulla matkustaa, sitä vähemmän yksittäinen matka maksaa.
 
Lasten ja opiskelijoiden liput maksavat 50 prosenttia aikuisten hinnoista. Muiden erityisryhmien alennukset ovat 25 tai 50 prosenttia.
 
Matkakortille ostettavien arvolippujen hintoja korotetaan keskimäärin 5,5 prosenttia. Aikuisten arvolipun hinta yhden vyöhykkeen matkalla on 2,18 euroa (korotus 0,12 euroa), seutumatkalla 4,25 euroa (korotus 0,21 euroa) ja lähiseutu 3 -matkalla 6,32 euroa (korotus 0,23 euroa). Arvolippu on siis jatkossakin aina kertalippua edullisempi vaihtoehto.
 
Kertalippujen hinnat säilyvät ennallaan. Kuljettajalta ostettu yhden vyöhykkeen aikuisten kertalippu maksaa ensi vuonnakin 3,20 euroa, kertaseutulippu 5,50 euroa ja lähiseutu 3 -kertalippu 8,00 euroa. Ennakkoon ostettuna kertalipun saa edullisemmin: yhden vyöhykkeen aikuisten kertalippu maksaa 2,90 euroa, seutulippu 5,00 euroa ja lähiseutu 3 -lippu 7,20 euroa.
 
Kertalipun voi ostaa ennakkoon mobiilisovelluksella, tekstiviestillä ja automaatista. Viime vuonna käyttöön otettu mobiililippu ja myös tekstiviestilippu ovat kasvattaneet suosiotaan voimakkaasti. Niiden hintoihin ei tule muutoksia vuoden vaihteessa.
 
Automaatista ostettavien kertalippujen hinnat laskevat muualla paitsi Helsingissä. Jatkossa kertalipun saa koko seudulla automaatista noin 10 prosenttia edullisemmin kuin kuljettajalta. Tällä hetkellä automaatin kertaliput ovat kuljettajalta ostettuja edullisempia vain Helsingissä. Hinnoittelun yhtenäistäminen nostaa automaatista ostettavien kertalippujen hintaa Helsingissä 10–20 sentillä.    
 
”Kaikkiaan olen tyytyväinen, että korotus saatiin rutistettua toukokuussa arvioitua pienemmäksi: tuolloin vielä näytti, että hintoja joudutaan nostamaan 5,5 prosenttia. Korotusten taustalla ovat joukkoliikenteen kasvavat infrakustannukset. Hintalaskelmissa on lähdetty siitä, että länsimetro olisi kulussa ensi vuonna puolen vuoden ajan. Toiselta puolelta vuodelta laskelmissa ovat mukana metron tilalle hankitun bussiliikenteen kulut”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.
 
HSL:n joukkoliikenteen kustannuksista noin puolet katetaan lipputuloilla ja puolet kuntien rahoituksella eli verorahoilla. Ainakaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa HSL:n jäsenkunnilla ei ole valmiuksia nostaa omaa osuuttaan rahoituksesta. Koska kustannukset nousevat, ainoaksi vaihtoehdoksi jää lippujen hintojen korottaminen. Kolmas ja huonoin vaihtoehto olisi palvelun eli vuorojen karsiminen.
 
HSL esittää joukkoliikenteen tarkastusmaksun korottamista 80 eurosta 100 euroon. Maksu on pysynyt samana vuodesta 2007 saakka. Tarkastusmaksusta päättää liikenne- ja viestintäministeriö.
 
Lisätietoa HSL:n lipuista: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat

Lippujen hinnat 2017

Yhden vyöhykkeen liput Helsingissä
Yhden vyöhykkeen liput Espoo–Kauniainen, Vantaa, Kerava–Sipoo tai Kirkkonummi
Seutuliput ja lähiseutu 2 -liput

  • seutuliput, matkustusalue: Helsinki–Espoo–Kauniainen–Vantaa
  • lähiseutu 2-liput, matkustusalue: Espoo–Kauniainen–Vantaa–Kerava–Sipoo–Kirkkonummi

Lähiseutu 3 -liput, Helsinki–Espoo–Kauniainen–Vantaa–Kerava–Sipoo–Kirkkonummi