HSL palkitsi bussilinjastoa hienosti visualisoivan kartan

HSL sai Paikkatietomarkkinoilla Helsingissä kunniamaininnan avoimen paikkatiedon hyödyntämisestä.

HSL palkitsi tiistaina kartan, joka tarjoaa muutamalla silmäyksellä kokonaiskuvan HSL:n laajasta bussilinjastosta. Kartan suunnittelija Elmo Allén palkittiin vuoden HSL-matkoilla Helsingin messukeskuksessa Paikkatietomarkkinoilla.

Bussien peruslinjaston visualisoiva kartta helpottaa erityisesti vaihtoja bussista toiseen.

”Vastaavia karttaesityksiä on HSL-alueella nähty aiemmin vain raideliikenteestä. Nyt Elmo Allénin karttaesitys bussilinjoista auttaa hahmottamaan esimerkiksi yksittäisen linjan koko reitin kerralla”, sanoo HSL:n paikkatietoasiantuntija Markku Huotari.

Palkinto on osa Suomen kartografisen seuran Kartta 2016 –haastetta. Palkintoraadin mukaan Elmo Allénin kartalla on kaikista Kartta 2016 -haasteen töistä selvästi eniten hyödyntämismahdollisuuksia arkielämässä.

Allénin suunnittelemaan karttaan voi tutustua täällä: http://elmoallen.name/busmap/

HSL uudistaa lähivuosien aikana omaa karttatuotantoaan. HSL:n oma karttailme tulee vastedes näkymään kaikissa joukkoliikenteen digitaalisissa ja painetuissa kartoissa. Uutta karttailmettä esitellään myös Paikkatietomarkkinoilla 8.–9.11. Helsingin Messukeskuksessa. Se on myös nähtävissä pian uudistuvassa reittioppaassa, jonka kokeiluversioon voi tutustua osoitteessa beta.reittiopas.fi.

Myös Helsingin seudun liikenne HSL palkittiin Paikkatietomarkkinoilla. HSL sai paikkatietoalan kunniamaininnan avoimen paikkatiedon hyödyntämisen edistämisestä. Palkinnon myönsi paikkatietoalan yhdistys ProGIS ry.

HSL:ää kiiteltiin siitä, että HSL:n datat ja niihin liittyvät rajapinnat ovat jo pitkään olleet avoimia ja kaikkien hyödynnettävissä. HSL:n avoimen joukkoliikennedatan ympärille onkin syntynyt paljon sovelluksia ja HSL on järjestänyt tapahtumia, joilla on kannustettu kehittäjiä hyödyntämään HSL:n avointa dataa.

Muun muassa viime keväänä järjestetyssä HSL:n Reittiopas-koodaustapahtumassa noin 50 kehittäjää koodasi kolmen päivän ajan uusia joukkoliikennesovelluksia. Tapahtuman voitti kuuden opiskelijanaisen koodaama Stop 2.0, joka auttaa näkövammaisia matkustajia välittämään digitaalisen pysähtymispyynnön lähestyvälle bussille. Palvelua tullaan pilotoimaan HSL-alueella.