HSL siirtyy kauttaaltaan reaaliaikaiseen informaatioon seuraavien viikkojen aikana

HSL:n lippu- ja informaatiojärjestelmä uudistuu parhaillaan, ja pian HSL:n alueen kaikki pysäkkinäytöt alkavat näyttää reaaliaikaista ennustetietoa liikennevälineiden saapumisesta. Siirtymävaiheen vuoksi etenkin Helsingin pysäkeillä on ollut tarjolla aikataulunmukaisia arvioita bussin ja ratikan saapumisesta aiemman reaaliaikaisen tiedon sijasta.

Uusi informaatiojärjestelmä parantaa merkittävästi matkustajainformaatiota ja helpottaa matkanteon sujuvuutta. Nykyään ajantasaiset tiedot saadaan vain raitiovaunuista ja noin kolmasosasta Helsingin busseja, mutta pian reaaliaikaista tietoa saadaan kaikista HSL-alueen liikennevälineistä.

Pysäkeillä, asemilla ja terminaaleissa oleville näytöille tulee liikennevälineen reaaliaikainen lähtöaika kyseiseltä pysäkiltä sitä mukaa kuin tekniikka saadaan valmiiksi. Reaaliaikatietoa näkyy jo nyt kaikilla ns. TFT-näytöillä, joita on isoilla ja keskeisillä vaihtopysäkeillä. Raitiovaunupysäkeille ja monilla bussipysäkeilläkin oleville pienemmille näytöille reaaliaikatietoa saadaan muutaman viikon kuluessa. Uusi Reittiopas näyttää jo reaaliaikaista kulkutietoa niistä liikennevälineistä, joihin on asennettu uudet laitteet.

Muiden linjojen tieto tulee näytöille ja reittioppaaseen sitä mukaa kuin laiteasennukset etenevät. Tällä hetkellä noin kolmasosaan HSL-alueen busseista on asennettu uudet laitteet. Laiteasennusten on arvioitu olevan valmiita tänä keväänä.

”Reaaliaikadatan saaminen kaikista liikennevälineistä koko HSL-alueella on merkittävä uudistus, joka helpottaa asiakkaidemme arkea suuresti. Enää ei tarvitse arvuutella, tuleeko bussi ja ehtiikö siihen vielä. Asiakas saa varmistuksen matkansa onnistumisesta koko matkan ajan. Uusi järjestelmä mahdollistaa myös poikkeustilanteista kertomisen asiakkaalle reaaliaikaisesti. Matka etenee sujuvammin myös aiempaa runsaampien liikennevaloetuuksien ansiosta”, HSL:n ryhmäpäällikkö Kerkko Vanhanen kertoo.

Matkustajille tulee myös tieto seuraavasta pysäkistä kuulutusten ja busseihin asenettavien näyttöjen avulla. Näyttöjä asennetaan busseihin samalla kun niihin asennetaan uudet lukijat. Myöhemmin näytöillä voidaan tarvittaessa esittää tietoa poikkeusreiteistä ja matkustajatiedotteista.

Uusi lippu-ja informaatiojärjestelmä tarjoaa luotettavaa reaaliaikaista joukkoliikenneinformaatiota myös muiden palveluntarjoajien käyttöön avoimin rajapinnoin.

Lue lisää: http://www.hsl.fi/uudetlaitteet

Katso, mitä reaaliaikainen data auttaa matkustajaa käytännössä: http://www.youtube.com/watch?v=ZUc2egXdpN4