Kohti pyöräilymetropolia - pyöräilyn edellytykset paranevat Helsingin seudulla

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa pyöräilyä. HSL ja pääkaupunkiseudun kunnat edistävät yhteistyössä pyöräilyn edellytyksiä: tulossa on lisää baanoja, pyöräpysäköintiä ja kaupunkipyöriä.

Kaupunkipyöräverkosto laajenee toukokuussa kolminkertaiseksi. Kuva: Lauri Eriksson / HSL

Kaupunkipyörillä pääsee kesällä polkemaan entistä laajemmalla alueella Helsingin lisäksi Espoossa. Myös pyörien kuljetusta joukkoliikenteessä helpotetaan. Askelmerkit pyöräilyyn löytyvät uudistuneesta pyöräilypalvelusta pyöräilymetropoli.fi.

Kaupunkipyöräverkosto laajenee toukokuussa kolminkertaiseksi: käytössä on 1 400 pyörää ja 140 pyöräasemaa Helsingissä ja lisäksi Espoossa on kokeilussa 100 pyörää ja 10 pyöräasemaa Matinkylän–Olarin alueella.

Pyöräasemien asennus Helsinkiin on jo alkanut niin, että kaikki asemat ehditään saada paikalleen ennen kaupunkipyöräkauden alkua. Kausi polkaistaan käyntiin 2.5. ja se päättyy lokakuun lopussa.

Pyöräverkoston laajeneminen parantaa entisestään joukkoliikennejärjestelmän palvelutasoa ja saavutettavuutta, kun liityntämatkoihin voi käyttää kaupunkipyöriä. Asiakaskyselyn mukaan kaupunkipyörät ovat osa kaupunkilaisten arjen liikkumista ja ne helpottavat ja nopeuttavat matkantekoa.

Kaupunkipyörien käyttö maksaa 25 euroa koko kaudelta, 5 euroa päivässä tai 10 euroa viikossa. Maksuun sisältyy 30 minuuttia käyttöaikaa, jonka jälkeen fillarointi maksaa euron jokaiselta alkavalta puolelta tunnilta. Pyörää voi käyttää enintään viisi tuntia kerrallaan. Samalla kausimaksulla voi käyttää pyöriä sekä Helsingissä että Espoossa. Kauden käynnistyttyä pyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuustiedot löytyvät ajantasaisesti HSL:n Reittioppaasta reittiopas.fi.

Tule Pyöräilymetropoli-osastolle GoExpoon

Kaupunkipyöräkaudelle koko kaudeksi rekisteröityminen alkaa 17. huhtikuuta. Ennakkoon voi jo rekisteröityä 17.–19.3. GoExpon Fillari-messuilla Helsingin messukeskuksessa, jossa HSL, HKL, Espoo ja Vantaa ovat mukana Pyöräilymetropoli-osastolla 6k71.

Esittelyssä osastolla on myös uudistunut pyöräilymetropoli.fi-nettisivusto, joka tarjoilee monipuolisen kattauksen pyöräilytietoa: seudun parhaat pyöräreitit, apua oikean pyörän valintaan, neuvoja pyöräilyyn ja erilaisia pyöräilijätarinoita. Osastolle kannattaa tulla kysymään myös baanojen ja pyöräpysäköinnin kehittämisestä. Osallistumalla arvontaan voi voittaa sähköavusteisen pyörän.

Pyöräilyllä on yhteinen ilme koko seudulla. Se näkyy paitsi keltaisissa kaupunkipyörissä, myös liityntäpyöräpysäköintipaikkojen opasteissa ja metron ja lähijunien oville tulevissa, pyörän kanssa kulkemista opastavissa pisteviivapyörämerkinnöissä.

Lue lisää:

Uudistunut seudullinen pyöräilyn internetsivusto: www.pyöräilymetropoli.fi

Lisätietoa kaupunkipyöristä: www.hsl.fi/kaupunkipyorat

Helsingin kaupunkipyöräasemat 2017

Espoon kaupunkipyöräasemat 2017