Suuret rakennustyöt haittaavat liikennettä, mutta tuloksena on entistä komeampi Helsinki

”Uskallan väittää, ettei Helsingissä ole koskaan rakennettu tätä tahtia. Ennätysrakentaminen tarkoittaa myös ennätyskeskeneräisyyttä, mistä olen samaan aikaan hirveän ylpeä ja kauhean pahoillani”, Helsingin kaupunginkanslian aluerakentamispäällikkö Kari Pudas sanoo. ”Mutta ellei kaupunki kehity, se näivettyy.”

Tavalliset helsinkiläiset ovat jo kolmatta vuotta kompastelleet nostokurkiin, pyyhkineet rakennuspölyä parvekkeiltaan ja ihmetelleet minne bussipysäkki on tällä kertaa siirretty. Rakennusbuumin mittakaavaa kuvaa se, edes lähiörakentamisen aikoina 1960- ja 1970-luvuilla ei rakennettu peräkkäisinä vuosina yhtä paljon kuin nyt.  Viimeiset kolme vuotta asuntoja on rakennettu 5200-6000 vuodessa. Pudaksen mukaan tavoitteena on 6000 asuntoa ja vuodesta 2019 alkaen peräti 7000 asuntoa vuodessa.

”Kyse ei ole pelkästään asunnoista, joita tarvitaan työpaikkojen lisäksi tekemään kaupungista vetovoimaista ja kilpailukykyistä. Nyt kaupunkiimme rakennetaan lisäksi kolmea isoa kauppakeskusta - Pasilan Triplaa, Kalasataman Rediä ja Itäkeskuksen laajennusta. Eduskuntataloa remontoidaan, uusi keskustakirjasto nousee viereen ja stadionkin pannaan uusiksi. Lisäksi rakennettaan Länsimetroa ja Metropolian pääkampusta Myllypuroon. Samaan aikaan ovat aluillaan myös Raide-Jokerin ja Kruunusiltojen rakennustyöt”, Pudas luettelee.

Sen lisäksi, että 60 prosenttia asunnoista nousee Jätkäsaaren ja Kalasataman tapaisille uusille alueille, niin myös muualla tapahtuva täydennysrakentaminen muokkaa kaupunkikuvaa ennennäkemättömällä tavalla.

”Koska kaupunkiasuminen on tiiviimpää kuin koskaan, rakentaminen myös häiritsee enemmän. Eihän se silloin lohduta, jos rakennustyömaan melu kuuluu parvekkeelle tai omat liikenneyhteydet häiriintyvät, mutta teemme kaikkemme, että häiriöt pysyisivät kohtuullisella tasolla. Yritämme satsata tiedottamiseen ja ottaa myös palautetta ja parannusehdotuksia vastaan.”

Lisää tietoa rakentamisesta löytyy Uutta Helsinkiä -sivustolta