Henkilöauto vaihtui Aviapoliksessa HSL:n matkalippuun ja taittopyörään

Vantaan Aviapoliksen yrityspuiston työntekijät kokeilevat syyskuussa uudenlaista Bikefy-palvelua, joka yhdistää joukkoliikenteen ja sähköisen taittopolkupyörän käytön. HSL:n, HSY:n ja Vantaan kaupungin yhteisen pilotin tavoitteena on kokeilla uutta, vähäpäästöistä vaihtoehtoa työmatkaliikenteessä.

Kuusi Vantaan Äyritien yrityspuiston työntekijää saivat 4.9. alkaen maksutta käyttönsä HSL:n seutulipun ja taittopyörän. He ovat mukana Bikefy-kokeilussa, jossa testataan, kuinka joukkoliikenteen ja taittopyörän yhteiskäyttö Aviapoliksen alueella sujuu. Kokeilussa mukana olevat työntekijät ovat ennen pilottia kulkeneet työmatkansa autolla. Kokeilu jatkuu 2.10. asti.

Kokeilu sai alkunsa HSY:n ja Aalto-yliopiston yhteistyöstä, jossa opiskelijat kehittivät osana kurssityötä uutta liiketoimintaidea vähähiiliselle asemanseudulle. Kolme opiskelijaa loivat Bikefy-konseptin, jossa tarjotaan matkakortin lisänä taittopyörää Bike as a Service -henkeen.

Vähähiilinen vaihtoehto henkilöautolle

”Tavoitteena oli löytää houkutteleva ja vähähiilinen vaihtoehto henkilöauton käyttöön työmatkaliikenteessä. Joukkoliikenteen ja taittopyörän yhdistäminen voisi olla yksi uusi ratkaisu”, projektipäällikkö Pia Tynys HSY:n ilmastoyksiköstä kertoo. ”Auton käyttö on kallista ja ruuhkissa ajaminen stressaavaa. Toisaalta koko työmatkan polkeminen, ainakin jos matka on kymmenien kilometrien mittainen, ei välttämättä miellytä”

”Taittopyörän voi ottaa joukkoliikennevälineisiin helposti mukaan, sillä se menee kasaan ja mahtuu pieneen tilaan. Polkupyöräilyn lisääminen on myös ympäristölle hyväksi, kun liikenteen päästöt pienenevät”, johtava asiakasohjelmasuunnittelija Tarja Jääskeläinen HSL:stä sanoo.

Kukin kokeilijoista saa käyttöönsä kahdeksi viikoksi tavallisen ja kahdeksi viikoksi sähköisen taittopyörän. Kokeilun sähköpyörät ovat alle 13 kilon painoisina poikkeuksellisen keveitä. Mukana on myös sellainen Vello Bike+ -sähköpyörän malli, joka ei ole vielä markkinoilla, eli se pääsee kokeilussa ensimmäisen kerran käyttäjän ajettavaksi.

”Sähköpyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä yhdistäviä kokeiluja on ollut paljon, mutta tässä testataan uudenlaista, sähköisiin taittopyöriin perustuvaa palvelua, joka helpottaa pyöräilyn ja julkisten liikennevälineiden yhdistämistä”, Bikefyn perustaja Norbert Schmidt toteaa.  

Kokeilun järjestävät yhteistyössä HSL, HSY ja Vantaan kaupunki.

Lisätietoja Bikefysta 

Kuva: Norbert Schmidt