Matkustusvinkkejä metroon

Metron jatkuminen Ruoholahdesta länteen on houkutellut juniin koko joukon myös sellaisia, jotka ovat käyttäneet joukkoliikennettä aikaisemmin harvoin tai eivät ollenkaan. Ohessa neuvoja metron uusille käyttäjille.

Aikataulut ja reitit

Ennen kuin lähdet matkaan, pohdit ehkä sitä, miten metroasemille pääsee, minne metrolla pääsee ja millaisin aikatauluin se kulkee. Erinomainen apu matkojen suunnitteluun on HSL:n Reittiopas, joka toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Vaikka varsinainen liityntäliikenne metroasemille alkaa Espoossa ja Lauttasaaressa vasta ensi vuoden alussa, metroasemien sivuitse kulkee jo nyt lukuisia busseja. Jos olet liikkeellä polkupyörällä tai autolla, asemien läheisyydestä löytyy liityntäpysäköintipaikkoja molemmille kulkuvälineille. Kun rakennustyöt asemien ympäristössä valmistuvat, niitä tulee lisää.

HSL:n Reittiopas

Lisätietoja liityntäpysäköinnistä

Liput

Kun kuljet metrolla Espoon tai Helsingin sisällä, voit kulkea kaupunkien sisäisillä lipuilla. Metrossa käyvät samat liput kuin kaikissa muissakin HSL-liikenteen kulkuvälineissä. Koska metro kulkee nyt Helsingin ja Espoon väliä, ylittäessäsi - tai oikeammin alittaessasi - kuntarajan, sinulla täytyy olla seutulippu. Espoosta tullessasi tarvitset seutulipun, jos matkustat Koivusaaren asemalle asti tai sitä idemmäksi. Ja vastaavasti Helsingistä päin tullessasi tarvitset seutulipun, jos jatkat Koivusaaresta länteen.

 

Keinoja hankkia lippu on monia.  

•    Mobiililippu
•    Kertalippu
•    Matkakortti

Mobiililippu on kätevä joukkoliikennettä aloittelevalle. Sen voit ostaa, kun olet ladannut älypuhelimeesi maksuttoman sovelluksen osoitteesta hsl.fi/lataa-mobiililippu. Mobiilisti voi toistaiseksi ostaa kerta- ja vuorokausilippuja, mutta tarjonta laajenee jo ensi viikolla lastenlippuihin ja ensi vuonna myös kausilippuihin.

Huom! HSL tarjoaa 3.12 asti mobiiliseutulipun alennuksella eli saat sen sisäisen lipun hinnalla. Tarjous koskee sekä aikuisten seutukertalippua että yöseutulippua. Tarjous EI kuitenkaan tarkoita sitä, että Helsingin sisäisellä mobiililipulla saisi matkustaa koko metron alueella, sillä näinkin päin tarjous on kuulemma ymmärretty. 

Paperisia kertalippuja saa vain automaateista ja bussinkuljettajilta. Voit myös ostaa kertalipun ennakkoon. Silloin lippu ladataan kertakortille, jonka näytät matkakortinlukijalle ensimmäisen matkan alkaessa. Kertakortteja saa lipunmyyntipisteistä. 

Edullisimmin matkustat vielä toistaiseksi HSL:n matkakortille ladatulla kaudella tai arvolla, kunnes mobiililippujen hintoja ensi vuoden alusta lähtien lasketaan. Matkakorttiin kannattaa ladata kautta, jos aiot käyttää joukkoliikennettä säännöllisesti. Arvo on hyvä vaihtoehto satunnaisemmin matkustavalle.
Matkakortteja myyvät muun muassa HSL:n ja kuntien palvelupisteet sekä R-kioskit.

Lisätietoja lipuista ja hinnoista

Lue lisää matkakortista

Muistathan, että lippusi täytyy olla voimassa, kun menet metron laiturialueelle. Eli jos matkustat vaikkapa mobiililipulla, sen pitää olla saapunut puhelimeesi ennen kuin astut metron laiturialueelle. 

Metroetiketti

Liukuportaissa on tapana kulkea niin, että paikallaan olevat seisovat oikealla ja jättävät vasemmalle ”kiihdytyskaistan” kiireisempiä varten. Junaan kannattaa mennä maltilla eli päästä toiset ulos ja astu vasta sitten sisään. Jos ovet ovat jo sulkeutumassa, niiden väliin ei kannata kiirehtiä. Pesäpallosyöksyjen yrittäminen tai laukun tunkeminen sulkeutumassa olevien ovien väliin on tarpeetonta, kun seuraava juna tulee kuitenkin pian.

Ja nyt on kaikki valmiina metromatkaa varten. Huomaat laiturilla, että junaa ei tarvitse odottaa kauan. Metrolinjoja on kaksi, Tapiola-Mellunmäki sekä Matinkylä-Vuosaari. Molempia liikennöidään ruuhka-aikoina viiden minuutin vuorovälillä. Linjojen yhteisellä osuudella Tapiolan ja Itäkeskuksen välillä on ruuhka-aikoina kahden ja puolen minuutin vuoroväli.

Eksymisen vaara on pieni, sillä pääteasemat lukevat sekä laitureiden näytöissä että junissa. Metrolla matkustaminen on myös kaikin puolin turvallista, sillä asemilla on kameravalvonta ja siellä kiertää vartijoita. Mitä liikenteen turvallisuuteen tulee, metrovalvomo seuraa ajantasaisesti junien kulkua.

Joten sitten vaan menoksi! Mukavia metromatkoja!