HSL:n Välkky vastaanotti nuoret kuusamolaiset taidetestaajat

Kun Kuusamon Nilon koulun kahdeksasluokkalaiset astuvat kaukojunasta Helsingin Rautatieasemalle marraskuisena torstaiaamuna, vastaanotto ei ole aivan tavanomainen. Laiturilla heitä nimittäin odottaa HSL:n maskotti Välkky.

Kuusamolaiset ovat tulleet katsomaan Taikahuilua Suomen Kansallisoopperaan. Välkkyä kuusamolaisten matka kiinnostaa etenkin siksi, että kahdeksasluokkalaisille on jo koululla jaettu HSL:n alennushintaiset matkaliput, jotka Suomen Kulttuurirahasto on kustantanut. Matka taide-elämysten äärelle on nuorille myös tutustumista pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Siihen heillä on koko päivä aikaa, sillä oopperaesitys alkaa vasta seitsemältä illalla.

Opettaja Kari Järvinen mainitsee, että koululla on vilkaistu ennen lähtöä muun muassa HSL:n verkkosivuja sujuvan matkustamisen varmistamiseksi. Oppilaat Eelis Karjalainen, Niko Kivijärvi ja Arttu Tyni vakuuttavat, että Helsingin joukkoliikenne on heillä jo hyvin hallussa, kun he ovat aikaisemminkin pääkaupungissa käyneet.

Metro on Eelikselle, Nikolle ja Artulle kuitenkin uusi kulkuväline, joten sinne siis. Välkky seuraa vierestä, kun pojat leimaavat 24 tuntia voimassa olevat kertakorttinsa Rautatientorin Kompassitasolla. Matka jatkuu liukuportaita alas laiturille. ”Niko, paina nyt jo sitä nappulaa!”, Arttu ja Eelis hoputtavat, sillä juna on jo sulkemassa oviaan, kun koko koululuokka ja hitaasti tallustava HSL:n maskotti ehtivät sen kupeeseen. Juna ennättää lähteä, mutta väliäkös tuolla, sillä seuraava tulee jo muutaman minuutin kuluttua.

Välkky ja kahdeksasluokkalaiset ajavat metrolla Kamppiin ja takaisin Rautatientorille, sillä kuusamolaisten kertakorteilla on Helsingin sisäiset liput. Metron uusin, Espooseen ulottuva osuus jää siis heiltä vielä toistaiseksi näkemättä, mutta lyhytkin matka saa pojat vakuuttumaan siitä, että metro on kelpo kulkuväline.

”Tosi nopea, vaikka meinasinkin kerran horjahtaa”, Niko sanoo.

Välkky ja kuusamolaiset eroavat metrolaiturilla molemminpuolisten kiitosten säestämänä. HSL:n maskotti varmasti myös heiluttaisi vierailijoille iloisesti käsiään, jos vaan pystyisi, mutta avaruusolennon anatomia ei siihen valitettavasti taivu.

Välkky vastaanottaa tulevina vuosina useammankin koululuokan. Kuusamolaisten matka on osa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kuluturfondenin Taidetestaajat-hanketta, jossa kahdeksasluokkalaiset eri puolilta maata tutustuvat pääkaupunkiseudun taidetarjontaan ja arvioivat sitten kokemuksensa verkossa. Hanke kestää kaiken kaikkiaan kolme vuotta ja on ainutlaatuinen koko maailmassa, sillä missään muualla ei tiettävästi ole viety lukuvuodessa kokonaista koululaisten ikäluokkaa taiteen äärelle.

Lue Välkyn blogista hänen kertomuksensa tapaamisesta kuusamolaisten kanssa 

Taidetestaajien verkkosivut