Etelä-Espoon, Lauttasaaren ja Kirkkonummen bussilinjat uudistuvat huomenna – muista tämä, kun matkustat uusilla yhteyksillä!

Joukkoliikenneyhteydet muuttuvat keskiviikkona 3.1. ratkaisevasti Helsingin kantakaupungin länsipuolella, kun Etelä-Espoon ja Lauttasaareen bussit kulkevat uusilla reiteillä heti aamun liikenteen alusta asti. Uudistuksen vaikutukset ulottuvat Espoossa rantaradan tuntumaan ja osin sen pohjoispuolelle. Myös Kauniaisten, Kirkkonummen, Kuusisaaren ja Lehtisaaren bussilinjoihin tulee muutoksia.

Muutoksen myötä bussit siirtyvät ajamaan liityntäliikennettä asemille myös metron läntisellä osuudella, aivan kuten Itä-Helsingissä jo 1980-luvulta asti. Bussilinjaston muutos on suurin Helsingin seudulla tehty sitten kantametron liikenteen käynnistymisen, ja uudistus vaikuttaa yli 200 000 ihmisen joukkoliikenneyhteyksiin.

Espoossa aiemmin Kampin terminaaliin kulkeneet bussilinjat saavat päätepysäkkinsä Matinkylästä tai Tapiolasta, mistä matkat kohti Helsingin kantakaupunkia jatkuvat metrolla.

Espoossa muutoksia tulee myös sisäisiin yhteyksiin, ja etenkin metron ja rantaradan väliset poikittaisyhteydet paranevat. Uudistus vaikuttaa myös osaan Kauniaisissa palvelevista bussilinjoista.

Suurin vaihtopaikka Espoossa on Matinkylän bussiterminaali, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kauppakeskus Ison Omenan ja metroaseman kanssa. Tapiolassa taas on käytössä väliaikaisjärjestelyjä, ja kävelymatkat metron ja bussien välillä ovat tavanomaista pidempiä kunnes Tapiolan uusi bussiterminaali valmistuu alkuvuodesta 2019.

Lauttasaaressa kaikki bussilinjat kulkevat joko Lauttasaaren metroasemalle tai sen kautta. Saarelta säilyy vaihdoton yhteys bussilla myös Erottajalle ja Ruoholahteen. Bussilinjat uudistuvat myös Lehtisaaressa ja Kuusisaaressa.

Kirkkonummelta nykyisin Kamppiin kulkevat bussilinjat saavat metron liikennöintiaikaan uuden päätepysäkkinsä Matinkylän bussiterminaalista.

Yöbussiliikenne Etelä-Espoon suuntaan kulkee edelleen Kampin terminaalista metron liikennöintiaikojen ulkopuolella.

HSL opastaa matkustajia asemilla uuden linjaston ensimmäisinä päivinä

HSL järjestää opastusta uuden bussilinjaston aloittaessa 3.–4.1. ja lisäksi koulujen alkamisen yhteydessä 8.–9.1. Opastajat ovat paikalla Tapiolassa, Matinkylässä, Niittykummussa, Lauttasaaressa ja Kampissa kello 6.30–18.30, ja he auttavat uusien bussilinjojen löytämisessä.

Lisäksi HSL:n joukkoliikennesuunnittelijoita on tavattavissa 3.1. ja 8.1. kello 6.30–18.30 Tapiolan, Matinkylän, Niittykummun ja Lauttasaaren metroasemilla, ja he ovat paikalla vastaamassa matkustajien kysymyksiin uusista bussilinjoista. Infopisteet sijaitsevat metroasemien lippuhalleissa, Lauttasaaressa kauppakeskuksen puoleisessa lippuhallissa.

Varaa aikaa matkaan, tutustu reittiin etukäteen

Uuden bussilinjaston mukainen liikenne alkaa keskiviikkona 3.1. aamuliikenteestä alkaen. Reitit ovat uusia paitsi matkustajille myös linja-autojen kuljettajille. Tästä syystä matkantekoon kannattaa varata hieman tavanomaista enemmän aikaa, vaikka pyrimmekin siihen, että liikenne toimii alusta alkaen suunnitellun sujuvasti.

Uuteen reittiin kannattaa tutustua jo etukäteen esimerkiksi Reittioppaan avulla. Lisäksi tietoa bussilinjojen muutoksista on koottu kattavasti HSL:n verkkosivuille. Tämän lisäksi kaikkiin muutosalueiden kotitalouksiin jaettiin joulukuussa bussilinjaston muutoksesta kertova lehti, jota on jaossa myös HSL:n opastuspisteissä.