Matkakortteja on vaihdettu HSL-korteiksi jo 800 000 kappaletta

Matkakortteja on vaihdettu HSL-korteiksi jo noin 800 000 kappaletta. HSL:n vihreitten matkakorttien lataaminen automaateissa ei ole enää mahdollista. Kortti on ladattava jossakin kortin myynti- ja latauspisteessä, ja samalla vihreä kortti vaihdetaan uudeksi siniseksi HSL-kortiksi.

Vaihtopaikkoja on paljon muitakin kuin HSL:n ja kuntien palvelupisteet, esimerkiksi R-kioskit, Prismat, K-Citymarketit ja Stockmann-tavaratalot sekä useat S-marketit, Alepat, K-marketit ja monet pienet kioskit. Paikat löytyvät verkosta HSL:n myyntipaikkahausta.  

Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti.

Vaikka vanhan matkakortin lataus automaateissa ei enää onnistu, sitä voi käyttää - jos vaan kortilla on riittävästi latausta - siihen asti, kunnes HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin. Sen on määrä tapahtua keväällä 2019. Kortin voi vaihtaa maksutta uusien vyöhykkeiden käyttöönottoon asti kaikissa myyntipisteissä. Sen jälkeen kortti on käytävä vaihtamassa HSL:n tai kunnan palvelupisteessä ja vaihto maksaa kuusi euroa.  

HSL-kortti mahdollistaa monia uusia palveluja. Asiakas voi vaihdon yhteydessä ottaa käyttöönsä HSL-tunnuksen, jotta hän pääsee jatkossa hyötymään uusista palveluista, joita HSL-kortille kehitetään. Tunnus mahdollistaa vyöhykeuudistuksen käyttöönoton jälkeen muun muassa kortin verkkolatauksen ja erilaisia kohdennettuja infopalveluita. Tunnus ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys uuden kortin käytölle.

Kortin numero vaihtuu, sokeille ja sotaveteraaneille oikeus koko HSL-alueen vapaalippuun

HSL-kortin käyttöönotossa kannattaa kiinnittää huomata se, että kortin numero muuttuu vaihdon yhteydessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikissa niissä palveluissa, joihin asiakas on  numerolla rekisteröitynyt, esimerkiksi kaupunkipyöräpalvelu, kulunvalvontajärjestelmät ym. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että HSL-kortin käyttäjän on syötettävä palveluihin uuden korttinsa numero.

Vanhalle matkakortille on myös saatettu kirjata erilaisia yritysten tarjoamia etuja, jotka eivät siirry automaattisesti HSL-kortille. Tällöin kortin käyttäjän kannattaa ottaa yhteyttä edun tarjoajaan ja selvittää, miten ne saa siirrettyä. Esimerkiksi Klienton verkkosivuilla on ohjeet siitä, kuinka edut saa vanhalta kortilta uudelle. Klienton sivut

Joissain tapauksissa etujen siirto tarkoitta sitä, että vanha matkakortti on vaihdossa säilytettävä itsellä. Asia kannattaa selvittää, ennen kuin korttinsa menee vaihtamaan.

Kortin vaihdossa asiakasryhmät sotainvalidi ja rintamaveteraani yhdistyvät asiakasryhmäksi sotaveteraani. Asiakasryhmän muutos tapahtuu automaattisesti.

Asiakasryhmillä sokea ja sotaveteraani on kortin vaihdon jälkeen oikeus Lähiseutu 3- vapaalippuun. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli asiakkaan kotikunta on Helsinki, Espoo, Vantaa tai Kauniainen, asiakasryhmään kuuluvat saavat kortin vaihdon jälkeen seutulipun sijaan Lähiseutu 3-vapaalipun, joka kattaa koko HSL-alueen. Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Siuntion sokeat ja sotaveteraanit ovat jo tähänkin asti olleet oikeutettuja kolmen vyöhykeen lähiseutuvapaalippuun.

Muutos voidaan tehdä vain palvelupisteissä ja kuntien asiointipisteissä. Asiakas voi kuitenkin käydä vaihtamassa matkakorttinsa HSL-kortiksi missä tahansa myyntipisteessä.

Lisätietoja HSL-kortista

HSL:n myyntipaikkahaku