Suurin osa matkustajista pitää raitiovaunujen ja bussien kuulutuksista

Seuraavan pysäkin kertovien kuulutusten tulo raitiovaunuihin ja runkolinjojen busseihin on ollut onnistunut uudistus. Kun HSL kysyi matkustajien mielipiteitä kuulutuksista, yli 60 prosenttia vastaajista ajatteli niiden helpottavan matkantekoa.

Kun HSL kysyi matkustajilta, helpottavatko pysäkkikuulutukset matkantekoa, 64 prosenttia vastaajista oli täysin tai lähes samaa mieltä. Täysin vastakkaista mieltä oli vain kuusi prosenttia vastaajista.

Yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kuulutukset tulevat sopivaan aikaan ennen pysäkkiä. 60 prosenttia vastaajista piti kuulutusääntä miellyttävänä ja puolet oli sitä mieltä, että kuulutusten äänenvoimakkuus on sopiva.

Vastaajilla oli mahdollisuus antaa kuulutuksista myös sanallista palautetta. Eräs matkustaja oli tyytyväinen siihen, että hän saattaa nyt lukea rauhassa kirjaa tai keskittyä puhelimeensa menemättä yhtä helposti pysäkin ohi kuin aikaisemmin. Toinen kirjoitti, että jos hän torkahtaa vaunuun tullessaan raskaasta yövuorosta kotiin, kuulutus herättää hänet.

Miinuspuoleksi vastaajat mainitsivat muun muassa sen, että kuulutusten ääni on ollut runkolinjojen busseissa liian hiljainen tai kuulutuksia ei ole ollut lainkaan. HSL on ryhtynyt korjaamaan ongelmia.

Kuulutuksista kertoi mielipiteensä lähes 630 vastaajaa. Kyselyjä tehtiin kaikilla raitiolinjoilla sekä runkobussilinjoilla 550 ja 560.

Ensimmäiset pysäkkikuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018, ja runkolinjojen busseihin ne tulivat viime syksynä. HSL:n tavoitteena on lisätä kuulutuksia myös muille bussilinjoille kevään aikana. 

Lue, mitä mieltä Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Timo Lehtonen on kuulutuksista

Tutkimusraportti kokonaisuudessaan