Joukkoliikenne ja koronavirus - tietoa matkustajalle

Koronavirustilanne vaikuttaa myös joukkoliikenteeseen Helsingin seudulla. Vältä tarpeetonta matkustamista ruuhka-aikana - näin parannamme matkustamisen turvallisuutta.  Teemme parhaamme, jotta matkustaminen ja työskenteleminen HSL:n liikenteessä olisi mahdollisimman turvallista. Muiden ja oman matkan turvallisuuteen voit kuitenkin vaikuttaa myös itse.

Päivitetty 7.9.2020

Noudata aina näitä ohjeita

 • Jää kotiin, jos sinulla on sairauden oireita.
 • Säilytä mahdollisuuksien mukaan riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
 • Pese kätesi säännöllisesti.
 • Noudata viranomaisten antamia ohjeistuksia ja suosituksia.
 • Käytä kasvomaskia, jos mahdollista.

Vinkkejä turvalliseen matkustamiseen

Käytä kasvomaskia, jos mahdollista


Matkusta vain, jos olet terve

 • Jos sinulla on pieniäkään sairauden oireita, älä matkusta joukkoliikenteellä.


Muista riittävä turvaväli

 • Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan asemilla, pysäkeillä ja liikennevälineissä.
 • Suosi vapaita istumapaikkoja, mutta vältä mahdollisuuksien mukaan muiden ihmisten viereen istumista.
 • Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista. Matkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa.
 • Jos voit matkustaa ruuhka-aikojen ulkopuolella, suosittelemme sitä. Tällä hetkellä ruuhkaisinta on arkisin klo 15-18. Lisätietoja ruuhka-ajoista sivulla: Tietoa ruuhkaisuudesta.


Yski hihaan tai nenäliinaan

 • Jos sinua yskittää tai aivastuttaa, yski tai aivasta hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.


Muista pestä kädet

 • On tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet usein. Monilla metroasemilla ja Helsingin päärautatieasemalla on myös tarjolla käsidesiautomaatteja. Oman käsidesin kantaminen mukana on suositeltavaa.


Suosi mobiilimaksua

 • Vältä turhaa pintojen koskettelua. Esimerkiksi lippu kannattaa ostaa HSL-sovelluksella, jos mahdollista. Sovelluksella ostettu kertalippu maksaa saman verran kuin HSL-kortilla maksettava arvolippu.
 • Jos sinun tarvitsee koskettaa esimerkiksi kortinlukijaa tai lippuautomaattia, puhdista kädet ennen laitteen käyttöä ja sen jälkeen.
 • Voit myös ladata HSL-kortillesi arvoa tai kautta verkossa ilman ihmiskontakteja HSL:n uudessa korttipalvelussa. Lataa HSL-korttisi täällä!

 

Panostamme puhtauteen

HSL:n liikenteessä kulkevia liikennevälineitä siivotaan ja puhdistetaan useammin ja tarkemmin kuin normaalisti. Erityistä huomiota kiinnitetään niihin pintoihin, joita kosketellaan usein. Myös asemien siivousta on lisätty.

Monilla metroasemilla ja Helsingin päärautatieasemalla on lisäksi tarjolla käsidesiä matkustajille. Suosittelemme kuitenkin oman käsidesin pitämistä mukana, koska asemilla oleva käsidesi saattaa toisinaan olla lopussa.

Muutoksia joukkoliikenteessä

Liikenteessä siirryttiin takaisin talvikauden aikatauluihin 10. elokuuta. Matkustajamäärät ovat edelleen normaalia alhaisemmalla tasolla.

Tiedot tuoreimmista muutoksista löytyvät liikennetiedotteista: hsl.fi/ajankohtaista

Liput ja hyvitykset

Hyvitystä kausilipuista. Jos sinulla on kausilippu, joka on ostettu 16.3.2020 tai sitä ennen ja voimassa 16.4. tai sen jälkeen, etkä tarvitse joukkoliikennettä, olet oikeutettu hyvitykseen. Hyvitystä tulee hakea toukokuun loppuun mennessä.

Kausilippuja syksyllä puoleen hintaan. Kun epidemiatilanne sen sallii, myymme syksyllä alennuskampanjassamme 30 päivän kausilippuja 50 prosentin alennuksella. Tiedotamme asiasta tarkemmin myöhemmin.

HSL-kortilla olevaa kautta ei muuteta arvoksi. Emme muuta HSL-kortilla olevaa arvoa kaudeksi palvelupisteillämme, sillä pyrimme välttämään ylimääräisiä asiakaskontakteja. 

Bussinkuljettajat eivät myy lippuja. HSL:n liikenteessä bussinkuljettajat eivät myy lippuja asiakaskontaktien vähentämiseksi. Voimassaoleva matkalippu tulee näyttää kuljettajalle kyytiin astuttaessa. HSL-kortilla matkustettaessa kausilippua tulee näyttää kortinlukijalle tai ostaa kortinlukijalla arvolippu. Muu HSL:n lipunmyynti toimii normaalisti.

HSL-sovellus: Jos keskeytit jatkuvan säästötilauksesi huhtikuun loppuun mennessä, siitä ei peritty irtisanomismaksua. Toukokuun alusta alkaen keskeytetyistä tilauksista irtisanomismaksu on peritty.

14.8. alkaen emme enää hyvitä kausilippuja karanteenin takia.

Muutokset asiakaspalvelussa

Helsingin päärautatieaseman palvelupiste avataan taas maanantaina 3.8.2020. Pasilan palvelupiste on suljettu 6.8. alkaen. Palvelupisteiden aukioloajat.

Raitiovaununkuljettajien asiakaspalvelutehtävät lopetettu. Raitiovaununkuljettajat eivät tarjoa asiakaspalvelua kuljettajien ja matkustajien välisten kontaktien vähentämiseksi.

Kaupunkipyörät

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkipyöräkausi on käynnissä. Muista huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lisätietoa kaupunkipyöristä.